Det följande är en kapitalbeskrivning, dvs. en sammanställning av en individs egenskaper och tillgångar, som ingår i prosopografin skapad inom projektet "Formering för offentlighet. En kollektivbiografi över Stockholmskvinnor 1880–1920", vilket finansierades av Riksbankens jubileumsfond jan 2000–dec 2006. Till denna version är inga stilmallar kopplade, vilket ger fördelen att den är flyttbar och kan visas upp i vilken webbläsare som helst, men man har då ingen glädje av innehållsmärkningen. Dock finns samma innehåll tillgängligt i andra HTML- och XML-format, där märkningen kan utnyttjas i XML-tillämpningar som tillåter flexibel hantering av materialet, olika slags sökningar osv., se www.skeptron.uu.se/broady/arkiv/a/ffo/ för en översikt över projektmaterialet, jämte länkar.
URL of this page is www.skeptron.uu.se/broady/arkiv/a/ffo/kap-abergsson-anna.htm
Content created by ?
1.revisor, 2. i styrelsen för Föreningen Koloniträdgårdar i Stockholm och dess ombud i Centralförbundet f Socialt arbete, 3. i styrelsen för Stockholms frisinnade Valmansförening
Amanuens vid Nordiska Museet för bokslutsarbete 1897-98
Lärare i engelska i privata kurser, Föreningen Studenter och arbetare, Sth Borgarskola och Beskowska skolan 1896-1910.
Kontorsskrivare i Ränte- och kapitalförsäkringsanstalten i Sth 1898-1908
Vik. Kassör vid Loussavaara-Kirunavaara AB och Trafik AB Grängesberg-Oxelösund och revisor vid det sistnämnda från 1909 och framöver.
I styrelsen för Föreningen Koloniträdgårdar i Sth från 1904 och var dess ombud i CSA
Ledamot av pensionsnämnden i Sth
I styrelsen för Stockholms Frisinnade Valmansförening, dess ombud i Centralstyrelsen och ledamot av dess arbetsutskott.
Är med från starten av föreningen Koloniträdgårdar i Stockholm, verksam i Centralförbundet för socialt arbete - CSA - som bildades 1903 för att öka samverkan mellan olika grupper och föreningar som var verksamma på det sociala området.
Föreningen för koloniträdgårdar bildades 28 januari 1906 av 8 personer varav AÅ var en. Föreningen ändamål är att "utbreda intresset för trädgårdsskötsel. Denna uppgift kommer föreningen närmast att främja genom anläggande av koloniträdgårdar. Föreningen vill äfven i mån af medel underlätta uppkomsten af bostadstäppor." Vid industriutställningen på Djurgården 1909 fanns en trädgårdsutställning vari föreningen deltog och flera av deltagarna belönades med pris. I baltiska utställningen, i CSA:s avdelning, deltog föreningen med planscher och posters. Liksom vid Årstautställningen 1914 - då fanns även modeller av lusthus med. År 1914 var AÅ kassaförvaltare i Koloniföreningen med Anna Lindhagen som ordförande. De båda kan ses som förnyare inom kolonirörelsen och Anna Åbergsson får användning av sina kunskaper i trädgårdsskötsel som hon skaffade sig i Åtvidabergs trädgårdsskola.
Fungerade som lärare i engelska under ett flertal år men har inte skrivit läroböcker eller dylikt.
Arbetar lokalt i Stockholm i styrelsen för Stockholms Frisinnade Valmansförening. Hon är ombud i föreningens centralstyrelse och ledamot av dess arbetsutskott. Detta engagemang visar att hon är aktiv politiskt. Ej vidare undersökt
Kanske kan det tyckas långsökt att klassificera kolonirörelsen som ett socialpolitiskt/filantropiskt projekt. Studier av föreningens protokoll visar att ambitionen var att bland andra motiv även höja folkhälsan genom kroppsligt arbete utomhus samt odlandet av grönsaker, bär och blommor. Samtidigt kan sägas att det är ett stort pedagogiskt projekt - lära arbetarklassen att odla och njuta av sin möda.
Sociology of Education and Culture, Uppsala universitet | Responsible: Donald Broady | Last updated 3 July, 2016