1. Kapitalbeskrivning, Drottning SOPHIA Wilhelmina Mariana Henrietta
1.1. YRKESBETECKNING
Drottning, filantrop, etablerade Sophiahemmet
1.2. FÖDD OCH DÖD
Född 1836
Död 1913 12 30
1.5. BOENDE SOM VUXEN
Arvfurstens palats (som kronprins-par) därefter Kungliga slottet i Stockholm
1.6. SOCIALT URSPRUNG
1.6.1. FARS OCH MORS YRKE, UTBILDNING, POSITIONER
Fader: hertig Wilhelm av Nassau
Moder: prinsessan Pauline av Wurtenburg
1.7. ANTAL SYSKON, KÖN, PLATS I SYSKONSKARAN
Ej undersökt.
1.8. UTBILDNINGSKAPITAL, EXAMINA
Grundlig luthersk uppfostran av sin gudfruktiga mor. På sin 9-årsdag fick hon en bibel och varje dag därefter, livet ut, läste hon ett stycke före frukosten.
Prinsessan Sophie av huset Nassau hade som motto vid sin konfirmation fått bibelordet Var trogen intill döden och jag skall giva dig livets krona.
1.9. UTLANDSVISTELSER
Har inte undersökt.
1.10. EGEN FAMILJ
Oskar, tredje son till Oskar I var på friarresa runt Europa. Han träffade Sophie, fattade tycke, de gifte sig i Schloss Biebrich i Nassau 1857. Blåklädd steg hon iland i Sverige och kallades därför den blå hertiginnan. Oskars broder Karl var då kung, så de bosatte sig i Arvfurstens palats i 78 rum. Hon lärde sig svenska snabbt, både att tala och att skriva. Hon karaktäriserades av omgivningen som fylld av lugn och måtta.
Alltså, gift 1857 med Oskar, senare II (1829 01 21-1907 12 08)
1858 föds son 1 - Oskar Gustaf Adolf, senare Gustaf V, död 1950.
1859 Oscar, död 1953, "väckelseprinsen"
1861 Carl, död 1951, kallad "blå prinsen", ordförande i Röda Korsets överstyrelse 1906-45.
1865 Eugen, död 1947, "målarprinsen".
Det var väl för huset Bernadotte att få fyra gossar; det höll på att dö ut pga. brist på manliga arvingar.
Oskar och Sophie tog avstånd från hovets fester, där man roade sig kungligt. De betraktades därför som kalla, stela, stolta etc. Barnen uppfostrades i Herrans tukt och förmaning, de skulle lära sig lyda. Sophie ansåg att det var karaktärens daning som var det viktiga; de skulle fostras till människor i första hand, inte enbaart uppfostras till prinsar. Därför gick de t.ex. i Beskowska skolan med andra borgerliga barn. Tidigare hade alla kungabarn gått i slottskola. Undantaget från övriga barn var att deras betyg var hemliga. De hade Gustaf Beskow till kristendomslärare och han blev såväl drottning Sophias som senare sonen Oscars själasörjare. Pojkarna gick med förtjusning till fastern, prinsessan Eugénie, där de åkte rutschkana i hennes våning - särskilt iordningställd för dem - varefter hon läste hon högt ur Rosenius' skrifter.
Prinsarna var delvis till bekymmer. Sophia fann Viktoria som maka åt Gustaf. Oskar skämde ut sig genom att gifta sig med Viktorias hovdam, Ebba Munch av Fulkila. Därigenom avhände han sig arvsrätten till kronan och alla privilegier. Carl gifte sig med Ingeborg av Danmark och Eugen förblev ogift. Sophia tillät Eugen att bli målare.
Efter de fyra barnafödslarna var Sophia klen och sjuklig. Hon hade hjärtbesvär och ofta ont i benen. Hon läste mycket bl.a. Florence Nightingales skrifter - som låg på en annan schäslong i England och skrev böcker.
År 1872 dör den folkkäre kung Karl och Oskar krönes (den siste) den 12 maj 1873 tillsammans med drottning Sophia, nu 36 år gammal. Allt lättsinne städades bort från slottet. De far på Eriksgata genom sitt land inkl. Norge och kung Oskar som gärna sjunger och skriver vers börjar likna sin bortgångne bror Karl. Kungen deltog ofta i officiella sammanhang, han syntes t.ex. ofta på Skansen vid festligheter.
Från 1887 vacklade hennes hälsa alltmer och hon deltog mycket lite i det officiella livet. Hennes politiska klarsynspelade stor roll och Oskar lyssnar alltmer på hennes råd, inte minst inför unionsupplösningen 1905.
1.11. SOCIALT KAPITAL
Tillhörig det allra översta skiktet i samhället fanns rikligt med socialt kapital att sätta i rörelse i olika projekt. Dock fanns ett starkt motstånd inom läkarkåren mot planerna på att etablera sjuksköterskeutbildning; varför skulle sjukpigor vara utbildade? Sedan, då läkarna förstod att ett nytt sjukhus skulle byggas, blev de mer positiva, till och med stödjande i projektet.
1.12. ORGANISATIONSKAPITAL
Ordförande i Sophiahemmets sjuksköterskeskola från start
1.13. RELIGIÖST KAPITAL
Umgicks mycket med sin svägerska, prinsessan Eugénie och deltog i hennes "läsarmöten" på slottet. Kung Oscar var inledningsvis irriterad på sin drottning för hennes engagemang i väckelserörelsen. Det var en folklig rörelse men som också hade påverkan i högreståndskretsar i Stockholm.
Gustaf Emanuel Beskow (1834-99) var predikant och pedagog, prästvigd 1859, tjänstgjorde i flera församlingar fram till 1868, då Blasieholmskyrkan invigdes. Han var förordnad att hålla gudstjänsterna där och drog stora åhörarskaror dit. År 1867 öppnade han en privatskola för gossar, där prinsarna gick. Beskow gjorde starkt intryck på Sophia och snart nog talade hon med honom om såväl andliga som personliga spörsmål. Hon, tillsammans med barnen syntes ofta närvara vid gudstjänsterna i Blasieholmskyrkan, den s.k. "Beskan".
Lord Radstock var en annan evangelist som på missionsresa från Ryssland gjorde ett uppehåll - som blev 1,5 år - i Stockholm 1878-9 på hemväg till England och ett starkt intryck på Sophia. Han riktade sig till samhällets översta skikt; talade engelska och franska, vilket begränsade åhörarskaran.
Drottningen som var sjuk och trött, led åt kungens kvinnoaffärer och barn utom äktenskapet fick en stabilitet av väckelsen. Kungen såg med oblida ögon på att hon var anfäktad av väckelserörelsen eftersom han ansåg att den var emot svenska kyrkan. Kungen var statskyrkans främste beskyddare.
Lordens bakgrund och levnadssätt skilde sig från andra predikanters, men budskapet var detsamma. "Kom som du är - fattig, trasig, hungrig." Budskapet om synd och nåd var genomgående; det var inne i den bildade överklassen att lyssna på den engelske lorden. Han bodde med hustru och 7 barn samt tjänstefolk på Grand hotell i en svit på 8 rum. I kretsen kring Lord Radstock finns även Lina Sandell Berg.
Sophia beundrade Frälsningsarméns arbete och tydligen var beundran ömsesidig. William Booth lär ha yttrat efter en audiens: "Jag har stått inför många av denna världens stora, men aldrig träffat någon med större hjärta."
1.14. POLITISKT KAPITAL
Karl XV avled hastigt i september 1872; Oscar och Sophia kröntes den 12 maj 1873 i Storkyrkan och 18 juli även i Nidarosdomen i Trondheim.
En klasskamrat till en av prinsarna, Hjalmar Branting, höll tal mot kungahuset och 1889 var en stor demonstration emot det. Ytterligare 100.000 människor reser till USA. När drottningen fyllde 60 år, 1896, uppvaktades hon av Sv. Läkarsällskapet. Filmen visar henne omgiven av svartrockade läkare medan kungen omgiven av kvinnor styr sitt skepp.
Sophia påverkade kung Oskar II i icke-militant riktning i unionsupplösningen 1905. När unionsupplösningen var ett faktum drabbades kungen av depression /halva riket var väck./ Mångahanda ting hände - André försökte nå Nordpolen, Alfred Nobel, Stockholmsutställningen 1897 - stor omvandling. Kungen avträder Norges krona och det nya valspråket blir Sveriges väl. Kung Oskar II och Sophia firar sin fyrtioåriga bröllopsdag 1897 - samma år som Stockholmsutställningen - och W. Pettersson-Berger hade skrivit en festkantat till firandet.
1.16. SOCIALPOLITISKT/FILANTROPISKT KAPITAL
"Hon steg upp från sitt läger och skred till sitt verk" dvs. inledde arbetet med att bilda en sjuksköterskeskola för bildade kvinnor - något som hon länge funderat över. Drottningen reste inkognito till London - som Madame Rosentahl med endast en hovdam och besökte alla vårdinrättningar hon kunde bland andra St Thomas Hospital där Florence Nightingale hade startat den första sjuksköterskeskolan. Jag tror året var 1881.
Hemmet för sjuksköterskor tillkom 1884 i en lägenhet på Gråbergsgatan. Fyra kvinnor gick den första kursen. Alfhild Ehrenborg kallades till att bli Hemmets första föreståndarinna och instruktris för elever - utbildad i London. De första fyra eleverna som antogs till en tio månader lång utbildning var Stina Yngström, Ottonie Liljenstolpe, Anna Natt och Dag och Caroline Wideström. När eleverna skulle ut på praktik på Sabbatsbergs sjukhus blev det problem, då läkarna inte tyckte de behövde några andra än de sjukvakterskor som fanns att tillgå. De gick emot drottningen. Hon blev trött på tjafset, gemålen Oskar II donerade 100.000 k och själv satsade hon 60.000. 1887 läggs den första grundstenen till Sophiahemmet och två år senare stod ett nytt sjukhus och ett elevhem klart. Modern arkitektur och hemtrevlighet hade eftersträvats.
Nu hade läkarna svängt; de hyllade sin drottning som givit dem ett nytt sjukhus. De uppskattade den mer kompetenta hjälp de fick av de utbildade sjuksköterskorna.
Guldbröllop 1907 firades på Rosendals slott på Djurgården där de mottar folkets jubel. Efter Oskars död i december samma år, gläder sig änkedrottningen åt 12 barnbarn och åt Sophiahemmet.
Sista gången drottningen visar sig offentligt är den 3 december 1913 då hon delar ut broscherna till en avgångsklass sjuksköterskor. Hon sittligger i en rullstol, ger var och en ett bibelord, men när det egna barnbarnet Maria Bernadotte , har hon glömt hennes ord. Men det var samma som hon själv fått vid sin konfirmation: Var trogen intill döden och jag skall giva dig livets krona.
1.17. BOUPPTECKNING, UTMÄRKELSER OCH EFTERMÄLEN
Sophia dör den 30 dec. 77 år gammal. Begravningen sker i januari 1914, i fullt snöoväder och en svår tid ligger framför; första världskriget bryter snart ut.
Jag har inte undersökt bouppteckning eller tidningar i anslutning till drottningens död ännu.
I anteckningar om Svenska Qvinnor 1864, sammanställd av P. G. Berg skrivs: "Emellertid har hertiginnan [senare drottning Sophia]äfvenledes af naturlig hjertats böjelse egnat sig åt välgörenhet och bland annat åt gagnande stiftelser.(s. 347). Tillbringar sina somrar på Sofiero i Skåne.