Det följande är en kapitalbeskrivning, dvs. en sammanställning av en individs egenskaper och tillgångar, som ingår i prosopografin skapad inom projektet "Formering för offentlighet. En kollektivbiografi över Stockholmskvinnor 1880–1920", vilket finansierades av Riksbankens jubileumsfond jan 2000–dec 2006. Till denna version är inga stilmallar kopplade, vilket ger fördelen att den är flyttbar och kan visas upp i vilken webbläsare som helst, men man har då ingen glädje av innehållsmärkningen. Dock finns samma innehåll tillgängligt i andra HTML- och XML-format, där märkningen kan utnyttjas i XML-tillämpningar som tillåter flexibel hantering av materialet, olika slags sökningar osv., se www.skeptron.uu.se/broady/arkiv/a/ffo/ för en översikt över projektmaterialet, jämte länkar.
URL of this page is www.skeptron.uu.se/ broady/arkiv/a/ffo/kap-ostlund-agda.htm
Content created by
AO var politiker, detta innebar mycket resor, agitationer, möten. Hon verkade som sömmerska under några år.
AÖ använder själv titeln sömmerska. Riksdagsman vore länge en bättre beteckning.
AÖ var avlönad som riksdagskvinna och fick betalt under sömmersketiden. Hon arbetade som hemsömmerska i andras hem. Sydde även hemma hos sig. Hade en tid ateljé med personal.
Fadern tjänade inte 800 kr om året på sin anställning som filare, han måste ha biinkomster för att komma upp i denna inkomst. Rösträtten var knuten till en inkomst om 800 kr.
Modern blev tidigt moderlös. Växte upp hos sin bror som var arrendator och landstingsman. Hon synes ha haft en högre position socialt än fadern.
AÖ gick folkskola, som flicka fick hon inte gå mer. Hon läste sina bröders skolböcker.
Det hon hade med sig var ju den präktiga arbetarfamiljsuppväxten. Till det sociala kapitalet bör även hennes tillhörighet till godtemplarorden räknas. I föräldrahemmet höll man Aftonbladet, därigenom fick man kontakter med händelser och idéer.
VISTELSE I ANDRA FAMILJER Vet ej
INFLYTELSERIKA SLÄKTINGAR Moderns släkt stod något över faderns och därmed uppväxtfamiljens
GIFT Gift 1896 med järnarbetaren Anders Östlund.
Ledamot av Matteus fattigvårdsstyrelse (Lundstr 1924)
Ledamot av Sthlms stads 3:je hyresnämnd (Lundstr 1924)
Suppl i styrelsen för Sabbatsbergs och Rosenlunds ålderdomshem (Lundstr 1924)
Suppl i styrelsen för Stockholms stads tuberkulosbyrå (Lundstr 1924)
Skolrådsledamot i Gustav Vasa (Lundstr 1924)
Samt de uppdrag som hängde samman med riksdagsarbetet. ##Här behöver jag komplettera##
Jag har sett bouppteckningen --- hittar inte nu!!! ## Det var en mycket blygsam sådan, dessutom till kom ett rörande tillägg. (Typ teskedar och klocka!)
Bodde i små bostäder i Vasastan. Hade exvis under många år ej telefon.
I samband med 70-årsdagen, när hon avtackades i riksdagen fick hon också godtemplarordens veteranmedalj. Där hade hon inträtt som 19-åting och mötte då sin man.
Skrev mycket artiklar samt förstås motioner etc.
I Libris finns endast två korta artiklar katalogiserade av henne: En konferens för diskussion av arbeterskeförhållanden ? samt Arbeterskekonferensen i Stockholm i höstas i Morgonbris Båda i Morgonbris år 1904.
Hustrumisshandel, nykterhet, bostadsfrågor, fredsfrågan. Tidigare rösträtt. 1911 förstamajtal på Gärdet om 8-timmars arbetsdag och kvinnlig rösträtt. Var mycket blygsam och dock rakt på sak: uppmanade arbetarrörelsens kvinnor att fråga alla politiker om hur de ställde sig till kvinnlig rösträtt. Uppmande kvinnor att deklarera så snart de hade inkomst för att de skulle bli röstberättigade.
Sociology of Education and Culture, Uppsala universitet | Responsible: Donald Broady | Last updated 3 July, 2016