Material från projektet Formering för offentlighet

Det följande är en kapitalbeskrivning, dvs. en sammanställning av en individs egenskaper och tillgångar, som ingår i prosopografin skapad inom projektet "Formering för offentlighet. En kollektivbiografi över Stockholmskvinnor 1880–1920", vilket finansierades av Riksbankens jubileumsfond jan 2000–dec 2006. Till denna version är inga stilmallar kopplade, vilket ger fördelen att den är flyttbar och kan visas upp i vilken webbläsare som helst, men man har då ingen glädje av innehållsmärkningen. Dock finns samma innehåll tillgängligt i andra HTML- och XML-format, där märkningen kan utnyttjas i XML-tillämpningar som tillåter flexibel hantering av materialet, olika slags sökningar osv., se www.skeptron.uu.se/broady/arkiv/a/ffo/ för en översikt över projektmaterialet, jämte länkar.


URL of this page is www.skeptron.uu.se/broady/arkiv/a/ffo/kap-sundqvist-alma.htm

Content created by 2 Oct. 2005.  

 

1. Kapitalbeskrivning, Sundqvist, Alma Maria Katarina

1.5. SOCIALT KAPITAL

Från hemmet knappast. I sin karriär som läkare och genom sina uppdrag fick hon emellertid efterhand många personkontakter och därmed ett avsevärt socialt kapital

RELATIONER TILL BESLUTSFATTARE, HOVET, M.M. Okänt. Från Verdandi bekant med Karl Staff,

1.9. POLITISKT KAPITAL

POSITION I POLITISKA ORGANISATIONER

Hon tillhörde den kvinnliga rösträttens pionjärer Hon var också en kort tid år 1902 medlem i SAKK (Socialdemokratiska KvinnoKlubben?)

POLITISKA STÄLLNINGSTAGANDEN

Hon tog tillsammans med Ada Nilsson och andra framstående kvinnliga läkare ställning i en rad kvinnopolitiska frågor, som rösträttsfrågan, sterilisering, prostitution, sexualupplysning, världsfreden etc. Hon var för införande av kvinnlig rösträtt. Hon krävde att reglementeringen skulle upphöra, eftersom den legitimerade prostitutionen och invaggade kunderna i en falsk säkerhet. Det var också väldigt godtyckligt vilka som fångades in, menade Alma. Istället borde kvinnolönerna höjas, männen upplysas om farorna och både män och kvinnor läras en ansvarsfull sexualitet, samtidigt som de skulle få kunskap om sexuallivet, könsorganen och dess ändamål, dvs barnalstring. Hon protesterade mot införande av förbud mot offentligt tal om preventivmedel och ville att ungdomen skulle få objektiv sakupplysning om kroppens byggnad, befruktning och graviditet, könssjukdomar etc, Samtidigt ville hon (till en början) att preventivmedel i huvudsak skulle reserveras för att förhindra att fysiskt och psykiskt defekta skaffade barn liksom för att förhindra könssjukdomarnas spridning. Undervisning i sexualhygien skulle enligt Alma också betona etik och moral. I detta ingick också undervisning om avhållsamhet. Hon tog i internationella sammanhang ställning för bordellernas avskaffande Hon stödde införande av steriliseringslagstiftning som också innebar att ?undermåliga? människor skulle med tvång kunna steriliseras.


Clickable SEC logo   Sociology of Education and CultureUppsala universitet  |   Responsible: Donald Broady  |  Last updated 4 July, 2016