Det följande är en kapitalbeskrivning, dvs. en sammanställning av en individs egenskaper och tillgångar, som ingår i prosopografin skapad inom projektet "Formering för offentlighet. En kollektivbiografi över Stockholmskvinnor 1880–1920", vilket finansierades av Riksbankens jubileumsfond jan 2000–dec 2006. Till denna version är inga stilmallar kopplade, vilket ger fördelen att den är flyttbar och kan visas upp i vilken webbläsare som helst, men man har då ingen glädje av innehållsmärkningen. Dock finns samma innehåll tillgängligt i andra HTML- och XML-format, där märkningen kan utnyttjas i XML-tillämpningar som tillåter flexibel hantering av materialet, olika slags sökningar osv., se www.skeptron.uu.se/broady/arkiv/a/ffo/ för en översikt över projektmaterialet, jämte länkar.
URL of this page is www.skeptron.uu.se/broady/arkiv/a/ffo/kap-sundqvist-alma.htm
Content created by
2 Oct. 2005.
Läkare. Räknas som den första kvinnliga venerologen, men arbetade även med gynekologi, dermatologi och folkhälsa (hygien) (Nilsson 2003) Tillhör den filantropiska- sociala sfären
Diverse förordnanden Stockholms stads poliklinik för könssjukdomar 1903-1918 Skolläkare vid Dettlowska skolan 1902-1918 Undersökningsläkare för minderåriga industriarbetare 1912-1930 Privatpraktiserande läkare i Stockholm från 1901 (Svenska kvinnor och män 7, 1954, Sveriges Läkarhistoria 1934)
Ovan nämnda befattningar offentligt finansierade Privat verksamhet
ARBETSPLATS ELLER VERKSAMHETENS KARAKTÄR
Kvinnoläkare på poliklinik med specialisering inom venerologi, men också verksam som gynekolog och inom hygien/folkhälsa Skolläkare för flickor i flickskola
Från hemmet knappast. I sin karriär som läkare och genom sina uppdrag fick hon emellertid efterhand många personkontakter och därmed ett avsevärt socialt kapital
Alma växte upp på landet i en relativt liten by, umgänge okänt
VISTELSE I ANDRA FAMILJER Okänt
INFLYTELSERIKA SLÄKTINGAR Okänt
GIFT/SAMMANBOENDE/BOR HOS FÖRÄLDRAR Alma träffade under studietiden i Uppsala Ada Nilsson, med vilken hon sedan levde samman
Alma var, liksom Ada, medlem i studentföreningen Verdandi i Uppsala (med bland andra Karl Staff, Knut Wicksell, Ellen Key m. Fl). Alma träffade i Uppsala även Lydia Wahlström och umgicks med Astrid Cleve. Umgicks också med sina kvinnliga kollegor Julia Kinberg, Andrea Andreen och Gerda Kjellberg, m.fl., samt många andra inom olika sfärer, ofta sådana som delade hennes feministiska uppfattning och syn på politiken i övrigt. (Nilsson 2003, Nilsson 1963, Levin 1997)
Se UMGÄNGE SOM VUXEN Liksom livskamraten Ada tycks Alma ha varit synnerligen verksam inom sina olika åtaganden inom yrke och föreningsliv. Det är därför troligt att hennes nätverk delvis sammanfaller med hennes medlemskap i olika föreningar.
Medlem i Verdandi som student i Uppsala
Medlem i kvinnliga studentföreningen i Uppsala, studenttiden
Ledamot av Svenska Läkaresällskapet 1900
Akademiskt bildade kvinnors förening, ordförande 1918-1924
Dermatologiska sällskapet 1904, ordförande i sällskapet under år 1933
Kvinnliga läkares permanenta kommitté, ombildades 1926 till Kv. Läkares klubb, ordförande 1929-1930
Kvinnliga läkares internationella förening, ordförande 1934-1936
Sakkunnig i kommitté för åtgärder mot spridande av könssjukdomar 1918-1921
Medlem av Nationernas förbunds resekommision för undersökning av handeln med kvinnor och barn i Orienten 1930-1932
Medlem av kommittén ang. rätt till avbrytande av havandeskap 1934-1935
RELATIONER TILL BESLUTSFATTARE, HOVET, M.M. Okänt. Från Verdandi bekant med Karl Staff,
PUBLICISTIKEN, FÖRELÄSNINGSVERKSAMHET, ATT OFTA NÄMNAS I DEBATTINLÄGG O LIKN
Denna förteckning är inte fullständig;
Ett fall av abnorm utveckling i förening med bristfällig utveckling av genitalis 1908 Hygiea Medförfattare: A. Josefsson
Om behandling av gonnorré hos kvinnan 1910 Allmänna Svenska Läkartidningen no 29, 1910
Kommittébetänkandet ang. åtgärder för motarbetande af de smittsamma könssjukdomarnas spridning. Separat ur Allmänna Svenska läkartidningen no 20, 1911
Samhället och prostitutionen: Ett föredrag 1915 AB Ljus, Stockholm Handledning i sexuell undervisning och uppfostran, Medförfattare Dr Julia Kinberg, med första pris belönad tävlingsskrift, Bonniers Stockholm 1909, 3e upplagan 1924
Är preventivlagen ett hinder för sund sexuell upplysning? I: Aktuella spörsmål på släktlivets område Stockholm 1928
Tidevarvet: Befolkningskongressen i Geneve Tidevarvet 1927 (5):37, s. 1,4
Hilda Sachs Tidevarvet 1927 (5):11, s.3
För att skapa frid på jorden:en kongress av kvinnor från fem världsdelar Tidevarvet 1924 (2):32, s. 3
Alma citeras ofta i skrifter och artiklar som rör sexualfrågan.
POSITION (AKADEMISK STÄLLNING) OCH STÄLLNINGSTAGANDEN
Förutom ovan nämnda artiklar och bok, samlade hon inte något vetenskapligt kapital utan koncentrerade sina krafter till samhällsdiskussioner, kommitté- och föreningsverksamhet samt klinisk verksamhet. Alma betecknas som radikal feminist. (Nilsson 1963, Levin 1997, Nilsson 2003)
POSITION I POLITISKA ORGANISATIONER
Hon tillhörde den kvinnliga rösträttens pionjärer Hon var också en kort tid år 1902 medlem i SAKK (Socialdemokratiska KvinnoKlubben?)
Hon tog tillsammans med Ada Nilsson och andra framstående kvinnliga läkare ställning i en rad kvinnopolitiska frågor, som rösträttsfrågan, sterilisering, prostitution, sexualupplysning, världsfreden etc. Hon var för införande av kvinnlig rösträtt. Hon krävde att reglementeringen skulle upphöra, eftersom den legitimerade prostitutionen och invaggade kunderna i en falsk säkerhet. Det var också väldigt godtyckligt vilka som fångades in, menade Alma. Istället borde kvinnolönerna höjas, männen upplysas om farorna och både män och kvinnor läras en ansvarsfull sexualitet, samtidigt som de skulle få kunskap om sexuallivet, könsorganen och dess ändamål, dvs barnalstring. Hon protesterade mot införande av förbud mot offentligt tal om preventivmedel och ville att ungdomen skulle få objektiv sakupplysning om kroppens byggnad, befruktning och graviditet, könssjukdomar etc, Samtidigt ville hon (till en början) att preventivmedel i huvudsak skulle reserveras för att förhindra att fysiskt och psykiskt defekta skaffade barn liksom för att förhindra könssjukdomarnas spridning. Undervisning i sexualhygien skulle enligt Alma också betona etik och moral. I detta ingick också undervisning om avhållsamhet. Hon tog i internationella sammanhang ställning för bordellernas avskaffande Hon stödde införande av steriliseringslagstiftning som också innebar att ?undermåliga? människor skulle med tvång kunna steriliseras.
POSITIONER I FÖRH TILL DET RELIGIÖSA FÄLTET Okänt
UTBILDNINGSPOLITISKT OCH PEDAGOGISKT KAPITAL
POSITION Alma var en ofta anlitad föreläsare för lärarinnor inom sexualupplysning
Alma var en ofta anlitad föreläsare för lärarinnor inom sexualupplysning, könssjukdomar, abortfrågan etc. Dessutom skaffade hon sig som erfaren läkare vid könspoliklinik under många år ett avsevärt kapital inom sfären.
STÄLLNNGSTAGANDEN Hennes och Julia Kinbergs Handledning i sexuell undervisning och uppfostran från 1909 trycker på att den sexuella hygienen endast är en underavdelning till den allmänna hygienen. Den kräver noggrann renlighet, rik tillgång till frisk luft, nykterhet och vila, m.m. Alkoholen ser hon som en stor fara för bl.a. spridningen av könssjukdomar. Onanin är å ena sidan inte lika farlig som det ansetts, å andra sidan en ovana som bör undvikas. Upprepningen och övermåttet skadar. Hon förespråkar rashygien för att förbättra människomaterialet. De åtgärder hon föreslår är att förhindra ?olämplig groddblandning? förhindra sjukdomsaltrande anlag från föräldrar till fostret, lämplig näring till barnet. Rätten att fortplanta sig bör alltså inte vara ovillkorlig. Preventivmedel kan vara en lösning att förhindra olämplig befruktning, men i allmänhet menar Alma att det är en värdefull gärning att föda och fostra så många barn som möjligt.
Ur nekrolog av Ada Nilsson, Nordisk medicin 1940: Alma var en rikt begåvad människa, mångfasetterad, varmt kännande för sina patienter, med ett levande intresse för sociala reformer, ofta anlitad som föreläsare, intelligent stilist och dugande kraft i föreningsliv och kommittéarbete. Hon hörde till rösträttens pionjärer i landet och var en utpräglad representant för den första generationen akademiskt bildade kvinnor i landet. Alma tillhör de kvinnor som ofta hänvisas till i artiklar om sociala frågor. Jag bedömer att hennes symboliska kapital var stort.
Hjördis Levin 1997, Kvinnorna på barrikaden: sexualpolitik och sociala frågor 1923-36, Carlsson
Julia Kinberg, dr & Alma Sundqvist, dr: Handledning i sexuell uppfostran, Bonniers Stoclholm 1909
Ulrika Nilsson, 2003 Kampen om kvinnan:Professionalisering och konstruktioner av kön i svensk gynekologi 1860?1925 (Diss) Uppsala universitet, Institutionen för idé- och lärdomshistoria.
Svenska män och kvinnor, Biografisk uppslagsbok del 7 1924, Albert Bonniers Förlag, Stockholm
Sveriges Läkarehistoria 1934, utgiven av Svenska Läkaresällskapet, P.A Norstedt & Söners Förlag, fjärde följden
Sociology of Education and Culture, Uppsala universitet | Responsible: Donald Broady | Last updated 4 July, 2016