This document is an historical remnant. It belongs to the collection Skeptron Web Archive (included in Donald Broady's archive) that mirrors parts of the public Skeptron web site as it appeared on 31 December 2019, containing material from the research group Sociology of Education and Culture (SEC) and the research programme Digital Literature (DL). The contents and file names are unchanged while character and layout encoding of older pages has been updated for technical reasons. Most links are dead. A number of documents of negligible historical interest as well as the collaborators’ personal pages are omitted.
The site's internet address was since Summer 1993 www.nada.kth.se/~broady/ and since 2006 www.skeptron.uu.se/broady/sec/.
Start | About | Research | Courses | Events | Archives | Tools | Search all SEC
Utbildnings- och kultursociologi
Sociology of Education and Culture at Uppsala University
URL of this page is http://www.skeptron.uu.se/broady/sec/alter-06.htm
Konferenser, seminarier, kurser 2006
anordnade på annat håll
men av intresse för SEC och DL
Nedan info om evenemang i kronologisk ordning
Se även noteringar från tidigare år
2006-03-24--2006-03-25. Workshop "Nyttiga kunskaper, sann gudsfruktan och goda seder: Den unga
människan i fostran och undervisning, 1600- 1920", Härnösand
2006-04-26. Seminarium om surveyundersökningar,
Vetenskapsrådet, Stockholm
2006-05-09. Seminarium "Mot
en gränslös utbildningsmarknad? Ranking och ackreditering som nya former för
reglering av högre utbildning", SISTER, Stockholm
2006-05-17. Det virtuella
biblioteket, ULL, Uppsala universitet
2006-06-07. Conférence débat "Anthropologie
des déplacements et nouvelles logiques urbaines", EHESS, Paris
2006-06-14. Vernissage fotoutställningen Faces à face, Fotografins Hus,
Stockholm, med Yann Toma
2006-08-14 ff. Epistemologi, brud og
objektkonstruktion, Syddansk Universitet
2006-08-16 -- 2006-08-19. The 28th Session of The International Standing Conference for
the History of Education (ISCHE 28),
Umeå universitet
2006-09-29. Disputation, Margareta Nisser-Dalman,
Uppsala universitet
2006-09-30. Den röda vågen. Kulturarbetarnas radikalisering under
1960- och 1970-talen, ABF Stockholm
2006-10-24--2006-04-27. Pierre Bourdieus
tenkning, Universitetet i Bergen, Norge
2006-10-25. From Law to Legal Field: Pierre
Bourdieu and the Law, Department of Sociology, University of Copenhagen
2007-11-13 -- 2007-11-17. Ian Hacking in Uppsala
2006-11-16 -- 2006-11-17. Les enfants
et les jeunes dans les espaces du quotidien. Séminaire scientifique national sur
les transformations des modes de production scolaire des élites, Paris
2006-11-20. Seminaire : L’etat,
les acteurs et l’informel, MSH, Paris
2006-11-24. Disputation, Joakim Landahl,
Lärarhögskolan i Stockholm
2006-11-28. Evidens-diskusjonen. Positivisme-diskusjon i nye former?,
Aarhus Universitetet, Danmark
2006-12-01. Disputation,
Mats Dahlström. Högskolan i Borås.
2006-12-01. Psykologins forskningstraditioner vid Uppsala universitet, Uppsala
2006-12-15. Disputation, Lovisa af
Petersens, Stockholms universitet
2006-03-24--2006-03-25
Härnösand 24-25 mars 2005
Inbjudan maj 2005 från Institutionen för Humaniora, Mittuniversitetet
Call for papers
Nyttiga kunskaper, sann gudsfruktan och goda seder: Den unga
människan i fostran och undervisning, 1600- 1920
Workshop i Härnösand, 24–25 mars 2006
Inbjudan
Institutionen för Humaniora vid Mittuniversitetet inbjuder härmed till en workshop på temat Den unga människan i fostran och undervisning, 1600-1920. Inbjudan riktar sig till forskare vars projekt helt eller delvis tar sin utgångspunkt i frågor som rör barns och ungdomars fostran och undervisning i Sverige under tidigmodern och modern tid. Avsikten med workshopen är att stimulera till ett möte där forskare kan ges tillfälle att diskutera såväl teoretiska som metodologiska infallsvinklar på detta forskningsfält. Både pågående forskning och forskningsplaner i form av projektansökningar skall kunna presenteras och diskuteras.
Tema
Det övergripande temat för workshopen är mötet mellan den unga människan och vuxenvärldens fostrande och undervisande ambitioner under perioden 1600-1920. Det handlar således om den socialiserings-, internaliserings- och disciplineringsprocess som tog sin början vid barnets födelse, och vars slutpunkt inte uppnåddes förrän den unga människan erhöll vuxenstatus.
Med begreppet fostran avses här den moraliska fostran som riktades mot den unga människan. Här inbegrips exempelvis den fostran som föräldrar, rättssystem, kyrka och skola praktiserade. Med begreppet undervisning avses de samhälleliga praktiker som organiserats med avsikt att ge den unga människan kunskaper av olika slag i form av grundläggande baskunskaper, teoretisk eller praktisk undervisning samt olika yrkesutbildningar. Fostran och undervisning var oftast integrerade företeelser, men kunde även förekomma var för sig. De utgjorde å ena sidan en etisk och moralisk dimension av socialisering av nya generationer, å andra sidan en kognitiv och intellektuell aspekt av samma process.
Fostran och undervisning kan därmed sägas utgöra centrala aspekter av ett samhälles fortbestånd och reproduktionen av befintliga klass- och könsbaserade
maktstrukturer. Men relationen mellan dessa företeelser är komplex och mångfacetterad, varför det finns behov av fördjupad historisk forskning inom detta fält.
Det valda tidsperspektivet är förhållandevis långt och avsikten är att deltagarna på så sätt skall ges möjlighet att både diskutera det tidigmoderna samhällets specifika praktiker, och övergången till det moderna samhällets former för fostran och undervisning. Här ges således utrymme för diskussioner kring kontinuitet och förändring både i praxis och på normativ nivå. Även den unga människans eget perspektiv, strategier och valmöjligheter är av stort intresse.
Plats och tid
Workshopen arrangeras i Härnösand. Vi kommer att hålla till i Mittuniversitetets lokaler, där vi även intar våra måltider. Tidpunkten för konferensen är den 24-25 mars 2006. Vi startar med lunch på fredag och avslutar vår workshop vid tretiden på lördag eftermiddag. Detaljerade uppgifter om kostnader och program sänds ut i oktober 2005. Avsikten är dock att arrangören skall täcka deltagarnas kostnader för logi och mat.
Anmälan
Om du är intresserad av att delta i denna workshop är du välkommen att sända ett förslag på titel för ditt paper till oss senast 15 juni 2005. Ambitionen är att vi skall reservera 30-40 minuter för varje anförande, med tid för diskussion och kommentarer.
Adresser
Om du är intresserad av att delta kan du sända din anmälan tillsammans med ett förslag på titel till: Professor Börje Harnesk, Institutionen för Humaniora, Mittuniversitetet , SE-871 88 Härnösand, Sverige. Anmälan går givetvis också bra att skicka via e-post : Borje.harnesk@miun.se. För ytterligare information ombedes ni ta kontakt med Börje eller någon av de övriga deltagarna i workshopens styrgrupp: Per Sörlin (per.sorlin@miun.se), Tomas Berglund (tomas.berglund@miun.se) eller Carola Nordbäck (carola.nordback@miun.se ).
Väl mött i Härnösand önskar
Börje Harnesk, Per Sörlin, Tomas Berglund och Carola Nordbäck!
Tid: Onsdagen den 26 april kl. 10-16
Plats: Vetenskapsrådet, Regeringsgatan 56, Stockholm
Jämförande studier med hjälp av survey-undersökningar har stor betydelse för human- och samhällsvetenskaplig forskning. Genom kartläggningar under lång tid och med stor global spridning får vi betydelsefull kunskap som kan ligga till grund för politiska beslut och den framtida utformningen av vårt samhälle.
Vetenskapsrådets ämnesråd för humaniora och samhällsvetenskap bjuder in till ett heldagsseminarium om pågående survey-undersökningar, på europeisk och global nivå. Kom och lyssna till ledande forskare inom området!
Anmälan sker senast fredagen den 21 april till anette.eriksson@vr.se
Seminariet är kostnadsfritt, men kan ta emot ett begränsat antal deltagare.
Seminarium "Mot en gränslös utbildningsmarknad? Ranking och ackreditering som nya former för reglering av högre utbildning"
Tid: Tisdag den 9 maj, kl 10.00-12.00
Plats: SISTER, Drottning Kristinas väg 33D (KTH-Campus)
Anmälan: info@sister.nu senast den 8 maj
Uppsala universitets nya prorektor professor Kerstin Sahlin-Andersson presenterar tillsammans med sina medarbetare Linda Wedin och Tina Hedmo, forskare vid företagsekonomiska institutionen vid samma universitet, ett aktuellt forskningsprojekt:
Högre utbildning har de senaste åren hamnat i fokus för en ny rad av regleringar, granskningar och utvärderingar som syftar till att skapa jämförbarhet, ordning och kvalitet i utbildning och forskningsproduktion. Dessa inkluderar olika former av rankningar, ackrediterings processer och certifieringar som till stor del bygger på idéer om marknadsskapande och principer för frivillighet och standardisering. De är också ofta transnationella och globala till sin karaktär. Vår forskning fokuserar på hur dessa mekanismer skapas och drivs fram, och vilken betydelse de har för organisering av utbildning på en internationell och Europeisk nivå. Diskussionen tar sin utgångspunkt i uppsatsen "Is a global organizational field of higher education emerging?", där vi analyserar framväxten av granskning och utvärdering inom högre utbildning. Uppsatsen bygger på vår tidigare forskning om ackreditering och ranking av managementutbildning och om MBA utbildningars utbredning och institutionalisering i Europa. Denna forskning har också lett oss vidare till ett nyss påbörjat projekt om omreglering av den högre utbildningen inom EU, och de politiska strävandena att skapa enhetliga marknader för högre utbildning respektive forskning genom pågående omregleringar och policy-skapande processer. Dessa inkluderar exempelvis Bologna-processen och det pågående arbetet att skapa ett Europeiskt forskningsråd. Hur drivs ett sådant marknadsskapande, och hur integreras politiska strävanden med önskan att skapa marknader för kunskap och utbildning?
Professor Sverker Sörlin är kommentator.
Seminarieunderlag:
Is a global organizational field of higher education emerging? Management education as an early example
SISTER
Swedish Institute for Studies in Education and Research
Institutet för studier av utbildning och forskning
Drottning Kristinas väg 33D
114 28 STOCKHOLM
Tel: 08 - 545 252 60
Lär dig hitta i det virtuella biblioteket!
Datum: 2006-05-17
Tid: 12:30 - 14:00
Plats: Kyrkogårdsgatan 2C, Observatorieparken
Webbsida http://www.ull.uu.se/
E-post: info@learninglab.uu.se
Ett lunchseminarium på ULL
Hur kan du som forskare och lärare vid Uppsala universitet använda bibliotekets elektroniska resurser i forskning och undervisning? Seminariet ger dig vägarna till de vetenskapliga artiklarna, böckerna och tidskrifterna på universitets datanät.
Talare: Alice Meissner, Päivi Juhola, Jenny Betmark, bibliotekarier vid Universitetsbiblioteket.
Lunchmacka ingår. Anmälan sker till info@learninglab.uu.se senast 2 dagar innan aktiviteten. Välkomna!
ECOLE DES HAUTES ETUDES EN SCIENCES SOCIALES
Invitation à la conférence débat dans le cadre du séminaire de Michel Agier (directeur d'études):
« Anthropologie des déplacements et
nouvelles logiques urbaines »
« Relégation urbaine et politique : comment dit-on l'injustice ? »
Mercredi 7 juin de 15h à 19 heures
Amphithéâtre de l’Ehess, 105 bd Raspail 75006 Paris
(M° Saint Placide ou Notre Dame des Champs)
On abordera les questions de l’expérience de la relégation et de l’émergence de la politique comme action, mouvement ou prise de parole dans des contextes qui – par les principes d’exclusion, de ségrégation ou de mise à l’écart qui les constituent – en freinent ou empêchent la possibilité. Les exposés préliminaires confronteront trois situations limites, voire extrêmes : Loïc Wacquant (sociologue, Université de Californie à Berkeley et Centre de sociologie européenne) parlera de la stigmatisation territoriale à l’âge de la marginalité avancée à partir de ses recherches dans le ghetto noir américain ; Michel Kokoreff (sociologue, Université Paris V Sorbonne) s’interrogera sur la présence et les formes de la politique dans les lieux d'exclusion ou marginalisation des banlieues populaires françaises ; Michel Agier (anthropologue, Ehess et Ird) évoquera la politique des réfugiés face au gouvernement humanitaire à partir d’enquêtes dans les camps africains. Jacques Rancière (philosophe, professeur émérite de l’université Paris VIII) commentera ces interventions et en tirera quelques conclusions quant au problème de la démocratie aujourd'hui.
Un temps important sera gardé pour qu’un échange entre les intervenants et avec le public ait lieu. Les débats seront animés par Emmanuel Terray (anthropologue, EHESS)
Vous y êtes toutes et tous cordialement invité-e-s.
Pour information, contacter Lidia Meschy <meschy@ehess.fr>
Les débats s’appuieront sur quatre ouvrages
qui s’affrontent selon des approches diverses à la question de
l’injustice et de la politique aux marges de la ville et de la société :
Michel Agier, Aux bords du monde, les réfugiés (Flammarion, 2002)
Michel Kokoreff , La force des quartiers. De la délinquance à
l'engagement politique (Payot, 2004)
Jacques Rancière, La haine de la démocratie (La Fabrique, 2005)
Loïc Wacquant, Parias urbains. Ghetto, banlieues, État (La
Découverte, 2006)
2006-06-14 fotoutställning med bl.a. Yann Toma,
som är en av de franska fotografer som intresserat sig för
Bourdieus sociologi
Fotografins Hus, Norra brobänken, Skeppsholmen
Vernissage 14 ju ni 2006 kl 18
med arbeten av Nan Goldin, Kimiko Yoshida, Orlan, J H Engström, Cécile Hartmann, Yann Toma, Hans Hemmert, Alain Bublex, Anneè Olofsson, Francois Rousseau, Jean-Luc Vilmouth, Miriam Bäckström, Julia Peirone, Dominik Lejman, Yuki Onodera, Suzanne Lafont, Philippe Ramette, Roman Opalka, Tova Mozard. Curator: Isabelle de Montfumat, Arts Événements, Paris.
Le vernissage a lieu le 14 Juin à 18H00 en présence de l’Ambassadeur. Nous organisons ainsi une table ronde sous forme d’un FACE A FACE(S) avec Yann Toma et Annèe Olofsson. Les artistes présenteront leur travail et leur démarche artistique et porteront une réflexion sur "ce que signifie aujourd’hui le portrait et l’autoportrait dans la photographie contemporaine".
2006-08-14 ff
En seminarrække ved Forskerskolen i Humanistisk Sundhedsforskning,
Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Syddansk Universitet
Formål:
Formålet med denne seminarrække er at arbejde med de historiske
epistemologers analyser og se hvordan de kan hjælpe os i aktuel
humanistisk sundhedsforskning.
Når vi studerer sundhed, krop og læring mv., så konfronteres vi med en
række hverdagslige konstruktioner i form af begreber, klassifikationer
og logikker. Disse konstruktioner er nødvendige når vi vil bemestre
virkeligheden på et hverdagsligt niveau, men de samme konstruktioner kan
gøre det umuligt for os at forstå den sociale virkelighed videnskabeligt,
dvs. at komme til nye erkendelser. G. Canguilhem og G. Bachelard bliver
betegnet som "historiske epistemologer" (f.eks. af Donald Broady) og de
hjælper os til at rette opmærksomheden mod vigtigheden af, at videnskab
må etableres i et brud med det hverdagslige og med 'common sense' og at
vi må konstruere vort objekt videnskabeligt - hvis vi vil skabe ny viden
om f.eks. sundhed, krop og læring.
Indhold:
Seminarrækken afholdes over 5 gange (3 timer/gang), med oplæg ved
undervisere og diskussioner. Der læses tekster af George Canguilhem,
Gaston Bachelard og Pierre Bourdieu.
Sted og tid:
Kurset finder sted på Danmarks Pædagogiske Universitet, bygning D (pædagogisk
sociologi), lokale D 320, Kbh. NV.
Mandag d. 14. august
Mandag d. 11. september
Mandag d. 2. oktober
Mandag d. 6. november
Mandag d. 11. december
Alle dage fra kl. 9:00-12:00
Kursusleder:
Kristian Larsen, lektor, Institut for Pædagogisk Sociologi, Danmarks
Pædagogiske Universitet.
Øvrige undervisere:
Ulf Brinkkjær, lektor, Institut for Pædagogisk Sociologi, Danmarks
Pædagogiske Universitet
Katrin Hjort, lektor, Institut for Pædagogisk Sociologi, Danmarks
Pædagogiske Universitet
Deltagere:
Ph.d.-studerende samt deres vejledere. Maksimalt 15 deltagere.
ECTS-point: 3.
Tilmelding:
Ansøgninger skal sendes på mail til lektor Kristian Larsen: krla@dpu.dk. Ansøgningsfrist d. 7.
august 2006.
2006-08-16--2006-08-19
First Invitation and Call for Papers to
The 28th Session of The International Standing Conference for
the History of Education (ISCHE 28)
August 16--19, 2006
Umeå University, Sweden
Conference Theme: Technologies of the Word. Literacies in the History of Education
Keynote speakers will be Professor Anne-Marie Chartier, Paris, France;
Professor Shirley Brice Heath, Stanford, USA; Professor Egil Johansson, Umeå,
Sweden; and Professor Brian V. Street, London, UK.
Besides the plenary lectures, the conference will offer parallel paper sessions
that will be organised in five working themes: Literacy studies, Literacy as
technology, Literacy instruction, Literacy practice, and Literacy and society.
Proposals for papers to be presented at ISCHE 28 should be written in English
and submitted as email attachments addressed to ISCHE28@histstud.umu.se no later
than December 31, 2005.
Further information about the conference will be found in the attached
conference flyer and on the conference web site that will open shortly:
http://www.umu.se/histstud/ISCHE28.html
Welcome to Umeå in August 2006!
Daniel Lindmark, Professor of History, Umeå University, Sweden
President of the ISCHE 28 Organisational Committee
Disputation 2006-09-29
Tid: Fred 29 sept 2006
Plats: Ihresalen, Engelska parken, Humanistiskt centrum, Thunbergsvägen 3 L,
Uppsala.
Handledare: Marta Edling, Konstvetenskapliga institutionen, UU
Fakultetsopponent: Fil.dr, intendent Ursula Sjöberg.
2006-09-30
ARBETARRÖRELSENS ARKIV OCH BIBLIOTEK
Labour Movement Archives and Library
Lördagen den 30 september 2006, kl 13.00-17.00, ABF Stockholm
(Sveavägen 41)
Arrangörer: Helga Henschens Vänner, Arbetarrörelsens arkiv och
bibliotek, ABF Stockholm
13.00 Seminariet öppnas
13.10 Thomas Etzemüller (Universität Oldenburg): Efter revolutionen
(”1968”). En jämförande ramberättelse – Frågor
13.35 Barbro Werkmäster (Uppsala): Alternativ och avantgarde. Rörelser i
det kulturella fältet – Frågor
14.00 Enn Kokk (Uppsala): ”Min gröna dröm är röd”. Exemplet Helga
Henschen – Frågor
14.30 Kaffe
15.00 Paneldiskussion: Erfarenheter från 1960- och 1970-talen –
slutsatser för nuet och framtiden?
Moderator: Bengt Göransson (ABF Stockholm)
Deltagare: Elisabet Hermodsson (Uppsala), Peter Curman (Stockholm),
Per Olov Enquist (Vaxholm), Gunilla Lagerbielke (Stockholm)
och Kjell Östberg (Södertörns högskola)
16.50 Seminariet avslutas.
Fritt inträde
Inför seminariet öppnas en Helga Henschen-utställning fredagen den 29 september på Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek, Upplandsgatan 4. Utställningen pågår till och med december 2006. Öppettider: mån-ons 10:00-17:00, tors 10:00-19:00, fre 10:00-15:00.
Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek
Upplandsgatan 4
Box 1124
111 81 STOCKHOLM
2006-09-28
TEMA OG UNDERVISERE:
Evidens, viten og praksis i filosofisk perspektiv
ved Uffe Juul Jensen, Afdeling for Filosofi, Aarhus Universitetet,
Danmark.
Evidens som ide och begrepp - att se eller inte se
ved Katie Eriksson, Institusjonen för vård-vetenskap, Åbo Akademi, Vasa,
Finland.
Evidens og pædagogik - et umage par?
ved Niels Buur Hansen, Videncenter for professionsuddannelse og
professionsudvikling ved CVU Sønderjylland, Danmark.
Medisinsk evidens og evidens i helsefag - kunnskapsformer i konflikt?
ved Kari Martinsen, Diakonissehjemmets høgskole og Institutt for
samfunnsmedisinske fag, Universitetet i Bergen.
PANELDISKUSJON
Tid: Tirsdag 28. november 2006 klokken 10.00 – 17.00. Registrering og
kaffe fra klokken 09.30.
Sted: Christiesgt. 12, Bergen sentrum
Målgruppe: Undervisere, studenter og yrkesutøvere i helsefag og
pedagogikk
Pris: Kr. 1.000,- som inkluderer lunsj, kaffe, frukt.
Faktura blir tilsendt.
Påmelding: dsh@bergendsh.no innen 15. oktober d.å.
Kontaktperson: Herdis Alvsvåg, herdis.alvsvaag@iuh.uib.no tlf. 55 58 48
51
Arrangører: Diakonissehjemmets høgskole og Institutt for utdanning og
helse, Universitetet i Bergen.
2006-10-25
We are pleased to announce the one-day mini-conference
"From Law to Legal Field: Pierre Bourdieu and the Law" which will take
place 25 October, 2006, between 15.15 - 18.00. The symposium is
organised by Hexis – Forum for Social Scientific Research and Retfærd on
the occasion of the publication of a special issue on Bourdieu and Law
in Retfærd.
The conference brings together a number of authors of the special
Bourdieu and Law issue who will present their work on law and the legal
field. The objective is also to invite the presenters to more generally
engage in a debate on the utility of a Bourdieuian sociology for
understanding law and legal practices.
The programme is scheduled as follows:
Presenters:
Dr. Yves Dezalay (C.N.R.S. & Maison des Sciences de l’Homme, Paris)
‘The Legal Construction of a Politics of Notables: The Double Game of
the Patricians
of the Indian Bar in the Market of Civic Virtue’
Dr. Donald Broady & Dr. Mikael Börjesson (University of Uppsala)
‘The Social Profile of Swedish Law Students: National Divisions and
Transnational
Strategies’
Dr. Mikael Rask Madsen (University of Copenhagen & Centre de sociologie
européenne, Paris)
‘Transnational Fields: Elements of a Reflexive Sociology of the
Internationalisation of Law
Discussant: Dr. Margareta Bertilsson (University of Copenhagen)
Chair: Dr. Ole Hammerslev (University of Southern Denmark)
Venue: Room: 2.0.63, Department of Sociology, Øster Farimagsgade 5,
DK-1014
Copenhagen K
The event is open to anyone with an interest in sociology of law and/or
the sociology of Pierre Bourdieu.
For further information please contact Ole Hammerslev <ohv@sam.sdu.dk>.
Co-organisers: Department of Law, University of Southern Denmark, Department of Sociology, University of Copenhagen and Faculty of Law, University of Copenhagen.
2006-10-24 -- 2006-10-27
Foreløpig program:
BOURDIEU OG PROFESJONSFORSKNING
Universitetet i Bergen, Institutt for samfunnsmedisinske fag, Seksjon
for sykepleievitenskap arrangerer i uke 43 2006 kurs med utgangspunkt i
Pierre Bourdieu`s tenkning med internasjonalt anerkjente forskere fra
Sverige, Danmark og Frankrike.
Kurset er beregnet for ph.d.studenter, men vil også være åpent for andre
interesserte.
Mer utfyllende program med presentasjon av foreleserne følger senere.
Det vil være påmelding til kurset. Kurset gir 4 studiepoeng.
Sted: Forskjønnelsen
Institutt for samfunnsmedisinske fag
Kalfarveien 31
5018 Bergen
Tirsdag 24. oktober kl.10 - 15:
Forelesninger om Bourdieu:
Kl. 10-12: Staf Callewaert: ”Introduksjon til Bourdieu – hans liv og
tenkning”.
Diskusjon.
Kl. 12-13: Lunsj
Kl. 13-15: Staf Callewaert: ”Empiri, teori og metode i La Misere du
monde i relasjon til trenden om livshistorisk metode i
sosialvitenskapene”.
Diskusjon.
Onsdag 25. oktober kl. 10 - 14:
Forelesning om Bourdieu i sykepleien:
Kl. 10-12: Karin Anna Petersen: ”Sykepleie – et selvstendig fag? Teorier
i, for og om sykepleie”.
Kl. 12-13: Lunsj
Kl. 13-14: Diskusjon
Om kvelden: samtale og omvisning ved Bergen Diakonissehjem for våre
gjester.
Torsdag 26. oktober: kl. 10-15:
Forelesning om hjemmesykepleie og å dø i eget hjem:
Kl. 10-12:Lizbeth Engstrøm: ”Å komme inn i entreen”.
Diskusjon.
Kl. 12-13: Lunsj.
Forelesning:
Kl. 13-15: Inger Callewaert: ”Behandling og omvårdnaden i Ki-Yang Yang
bevegelsen hos Balanta i Guinea-Bissau”.
Diskusjon.
Felles middag om kvelden.
Fredag 27. oktober kl.10-15 (engelsk-språklig dag):
Forelesning:
Kl. 10-12: Franck Poupeau: ”From geographical space to social space:
beyond realistic and constructivist interpretation of Bourdieu`s
sociology”
Kl. 12-13: Lunsj.
Kl. 13-15: Diskusjon. Staf Callewaert og Karin Anna Petersen er spesielt
invitert til å kommentere, deretter oss andre.
Felles middag om kvelden.
Det er tatt kontakt med antropologimiljøet ved Mari Bente Bringslid.
Miljøet derfra er spesielt invitert til å være med oss.
Bergen 26. mai 2006
Med hilsen fra oss i arrangementskomiteen
Jeanne Boge, Frode Jacobsen og Kari Martinsen
Universitetshuset, Uppsala, Sal X
Lecture 1: Monday 13 November 11 A.M. - 1 P.M. Kinds of people: moving targets
>Lecture 2: Tuesday, 14 November 11 A.M. - 1 P.M. Autism: the very earliest days
>Lecture 3: Wednesday 15 November 11 A.M. - 1 P.M. Autism now
Lecture 4: Thursday 16 November 11 A.M. - 1 P.M. Obesity – where did the Body-Mass Index come from?
Lecture 5: Friday 17 November 11 A.M. - 1 P.M. Nietzsche: “Unspeakably more depends on what things are called than on what they are”.
2006-11-20
Reseau « acteurs emergents » (RAE/MSH),
Maison des Sciences de l’Homme, 54 Bd Raspail, Paris, seminaires du
groupe thematique « vers une reinvention du politique »
Lundi 20 novembre 2006, 14h 00 - 17h 00
Maison des Sciences de l’Homme, 54, bd raspail 75006 - Paris, salle 15
(2ème sous-sol)
Intervenants :
- Boubacar NIANE, (RAE/Univ. C.A. Diop – Sénégal)
- Abel KOUVOUAMA, (RAE/Univ. de Pau - France)
Modératrice : Monique de Saint Martin (RAE/EHESS)
2006-11-16 -- 2006-11-17
Colloque international pluridisciplinaire
16-17 Novembre 2006
Université Rennes 2 – Maison de la Recherche en Sciences Sociales (Bât.
N)
Responsables : Yves Dutercq et Agnès van Zanten
Equipe d’animation : Brigitte Darchy-Koechlin, doctorante à l’IEP de
Paris, Carole Daverne,
maître de conférences à l’Université de Nantes, Yves Dutercq, professeur
à l’Université de
Nantes et Agnès van Zanten, directrice de recherche au CNRS
Présentation
L’objectif de ce séminaire est d’examiner les changements dans les modes
de production scolaire des élites aussi bien du point de vue des choix
et des projets des élèves et de leurs familles que de celui des
instances publiques et privées chargées d’assurer cette formation. Il
vise également à étudier les transformations des politiques éducatives
françaises en matière de recrutement et de formation des élites.
Le séminaire s’intéresse aux différents niveaux d’enseignement concernés
: lycée, classes préparatoires aux grandes écoles, Grandes écoles et
enseignement supérieur dans son ensemble. C'est l’analyse de la
situation française qui sera privilégiée, mais les particularités
reconnues du système français de formation d'excellence à l'heure de la
mondialisation des cursus et du marché de l'emploi conduiront à replacer
constamment le contexte français dans une configuration internationale
et à solliciter des contributions de chercheurs étrangers.
Tout en se centrant prioritairement sur la diffusion des résultats des
travaux de recherche récents ou en cours d’élaboration, le séminaire
veut donner une place importante au point de vue des responsables et des
professionnels impliqués dans la formation des élites.
Ce séminaire est financé par l’IEP de Paris et par le CREN (Université
de Nantes) et bénéficie du soutien de la MSH Ange Guépin (Pays de la
Loire).
Organisation
Le séminaire de l’année 2006-2007 comprend 9 séances organisées autour
de trois grandes
thématiques : les choix et projets des élèves et de leurs familles,
l’offre de formation publique
et privée et les politiques en matière de formation des élites. Ces
séances sont organisées en alternance dans les locaux de l’IEP de Paris
(6 séances de deux heures, de 17h à 19h, avec deux intervenants par
séance) et dans ceux de la MSH Ange Guépin à Nantes (3 séances “doubles”
de 14h30 à 18h avec quatre intervenants). Chaque séance laisse une large
place au débat avec le public. L’accès y est libre, dans la limite des
places disponibles.
Programme 2006-2007
Thème 1. Choix et projets des élèves et de leurs familles
• Séance 1 (9 novembre 2006, Paris) : L’accès aux professions d’élite et
le devenir des élites scolaires, avec Philip Brown (Université de
Cardiff) et Jean-François Giret (CEREQ)
• Séance 2 (21 novembre 2006, Nantes): Les futurs membres de l’élite :
héritiers et deshérités, avec Benjamin Castets-Fontaine (LAPSAC,
Bordeaux 2), Chantal Dardelet (responsable du programme ESSEC), Carole
Daverne et Yves Dutercq (CREN, Université de Nantes) et François Pilet (proviseur
du lycée Clémenceau).
• Séance 3 (11 décembre 2006, Paris) : Les choix et les stratégies des
élèves et des familles, avec Sally Power (Université de Cardiff) et
Agnès van Zanten (OSC, CNRSSciences-Po)
Thème 2. L’offre de formation et les parcours institutionnels
• Séance 4 (15 janvier 2007, Paris) : L’évolution des CPGE dans le
contexte national et international, avec Christian Baudelot (ENS Paris)
et Joël Vallat (Président de l’association de proviseurs des lycées à
classe préparatoire et proviseur du lycée Louis-le-Grand
• Séance 5 (6 février 2007, Nantes) : L’internationalisation des
parcours de formation, avec Axel Augé (ESM Saint-Cyr), Brigitte
Darchy-Koechlin (OSC-CNRS, Sciences-Po), Jean-Pierre Helfer (directeur
de l’école de management Audencia) et Anne-Catherine Wagner (CSE-EHESS
et Université Paris 1).
• Séance 6 (5 mars 2007, Paris) : Les stratégies des établissements et
des offreurs extrascolaires, avec Hughes Draelants (OSC - Sciences-Po
Paris) et Dominique Glasman (ERES, Université de Savoie)
Thème 3. Les politiques en matière de formation des élites
• Séance 7 (26 mars 2007, Paris) : L’avenir des grandes écoles sur la
scène française et internationale, avec Monique de Saint-Martin (CEMS-EHESS)
et Pierre Veltz (Ecoles des Ponts, ancien directeur)
• Séance 8 (14 mai 2007, Paris) : Les nouveaux dispositifs de
discrimination positive dans l’accès aux formations d’élite, avec Daniel
Sabbagh (CERI - Sciences-Po Paris) et Pascal Combemale (Lycée Henri IV,
co-responsable de la classe préparatoire aux études supérieures)
• Séance 9 (5 juin 2007, Nantes) : Dynamiques politiques internationales
et régionales, avec Hélène Buisson-Fenet (LEST-CNRS, Université de
Provence), Cyril Delhay (responsable des “ conventions éducation
prioritaire ” à Sciences-Po), Christophe Clergeau (vice-président de la
commission éducation-enseignement supérieur à la régionPays-de-la-Loire)
et Werner Zettelmeier (CIRAC, Université de Cergy-Pontoise).
AISLF <aislf@univ-tlse2.fr> a écrit :
--
AISLF
Secrétariat, Bât. AR 104 Bis
Université Toulouse Le Mirail,
5, Allée Antonio Machado
F - 31058, TOULOUSE Cedex
Tél. : [33] (0) 5 - 61 50 43 74
Fax : [33] (0) 5 - 61 50 43 74
Courriel : aislf@univ-tlse2.fr
Site : < www.univ-tlse2.fr/aislf/ >
Disputation 2006-11-24
Tid: Fred 24 nov 2006 kl 10.00
Plats: Lärarhögskolan i Stockholm, Tillbergsal A (som
ligger i Hus T), Rålambsvägen 32 A
Handledare Ingrid Carlgren
Fakultetsopponent Donald Broady
Abstract
How has teachers’ work changed during the 20th century?
This question is addressed in this dissertation that deals with two
aspects of teachers’ work: moral education/discipline and care. The two
aspects relate to two distinct, yet sometimes interconnected problems:
the norm-breaking and the suffering child.
Drawing on a rich source of material, consisting of handbooks, magazines
and journals for teachers, interviews, life histories, school memories,
novels, commission reports etcetera, and theoretically interpreted
within a frame of mentalities, modernity and institutional features of
schooling, the process of change is described in terms of contrasts
between “the past” and “the present” or between the modern and the late
modern condition. The results are presented in two parts, dealing with
discipline (part II) and care (part III).
Part II deals with changes in the meaning of discipline or moral
education by focusing on the changes of what has been seen as a
discipline problem, and the ways in which discipline problems can be
counteracted. The question of the meanings of discipline problems is
first illustrated by the “rise and fall” of the lying school child. The
emphasis is on the ways in which the lie was held to be problematic in
the early 20th century, but the fundamental aim is to understand the
process of change whereby lies came to be seen as less important and
dramatic as a problem for moral education. The meaning of discipline is
further analysed in a study of conceptions of the school class.
Contrasting the concept of bullying with the idea that the school class
is characterised by a high level of solidarity (common in the first part
of the 20th century), the changes of moral education are analysed.
Further, the transformations of the school punishment are discussed,
with a focus on ideas on the good punishment. After concluding the
chapters on moral education, the focus shifts towards the teachers’
responsibility toward the suffering school child (part III). The point
of departure here is that the problem of the suffering school child is
not a self evident problem in the same way as the problem of the
norm-breaking child. This means that the analysis of changes in caring
relationships in schools has to focus on the ways in which suffering is
made visible as a responsibility for the teachers. First there is an
analysis of how the attitudes towards the value of being happy at school
can shift historically, and how these changes can be related to shifting
views on schooling as a phase of preparation. Further the process of
making suffering visible is investigated. It is argued that contemporary
teachers are both expected to and able to see the suffering of the child
in a new way. Another chapter deals with school hygiene and “crisis
pedagogy”. These are two different ways of speaking about what it means
to work for wellbeing in schools that belong to two different historical
time periods. The two projects are both about wellbeing, but the first
had “sickness” as the fundamental concept, whereas the later has
“sorrow” as its fundamental concept. The former is characterised by a
belief in progress and segregation, whereas the latter is characterised
by a belief in inclusion and close personal relationships.
In describing aspects of teachers work that have often been perceived as
difficult to handle, the dissertation’s object, in the widest sense, is
to give new perspectives on the meaning of working conditions, and by
implication, the historical changes of these conditions. In an even more
general sense the aim is to give new perspectives on schooling in late
modern societies.
Tid: Lörd 9 dec 2006 kl. 13.15
Plats: Stora Hörsalen (C 203), Högskolan i Borås,
Allégatan 1, Borås.
Opponent: professor Per Soldan Ridderstad, Lunds universitet
Respondentens adress: mats.dahlstrom@hb.se, http://www.adm.hb.se/~mad/. Tillhör Institutionen för Biblioteks- och informationsvetenskap, Bibliotekshögskolan i Borås.
2006-12-01. Inbjudan till symposium 1 dec 2006
Psykologihistoriska Sällskapet inbjuder till symposium i Uppsala 1 december [2006] kl 15.00
Ett symposium under medverkan av Psykologihistoriska Sällskapet och Institutionen för psykologi, Uppsala universitet
Tid: fredagen den 1 december kl 15.00–18.00
Lokal: Fack 107, Institutionen för hushållsvetenskap, Trädgårdsgatan 14, Uppsala.
Program och tider:
15.00 Ingemar Nilsson, Göteborg: ”Experimentalpsykologin under Sydney Alrutz och Rudolf Anderberg, 1901–1955”
15.30 Gunnar Jansson, Uppsala: "Gunnar Johansson och
gestaltpsykologin"
Sverker Runeson, Uppsala: "Gunnar Johansson och den ekologiska
perceptionsteorin"
Erik Börjesson, Uppsala: "Gunnar Johanssons Optic sphere theory"
16.30 Arne Öhman, KI: ”Ingmar Dureman och den klinisk-psykologiska forskningen”
17.00 Diskussion
ca kl 18 Avslutning
Symposiet är öppet inte bara för medlemmarna i Psykologihistoriska Sällskapet utan även för övriga intresserade. Ingen förhandsanmälan krävs.
Välkomna!
Styrelsen
Lokalen är tillgänglig strax före kl 15.
Avhandlingen tite: Formering för offentlighet. Kvinnokonferenser och Svenska Kvinnornas Nationalförbund kring sekelskiftet 1900. Acta universitatis stockholmiensis 48, Stockholm Studies in History 87
Tid: fred 15 dec 2006 kl 13.00
Plats: Hörsal 4, hus B, Stockholms universitet.
Opponent: Git Claesson Pipping
URL of this page is http://www.skeptron.uu.se/broady/sec/alter-06.htm
Created by Donald Broady. Last updated 31 dec. 2006
Back to SEC home page